Ciscenje Laptopa Novi Sad

ciscenje laptopa novi sad

Ciscenje laptopa Novi Sad

ciscenje laptopa od prasine novi sad

Ciscenje laptopa od prasine

Kada je u pitanju odrzavanje laptopa, ne postoji nista vaznije od redovnog CISCENJA LAPTOPA ! U razgovoru sa nasim klijentima, dolazimo do zapanjujucih informacija da NISU INFORMISANI o vaznosti ciscenja laptopa tzv. preventivnog servisa laptopa ! Vecina korisnika NE ZNA i prilikom kupovine laptopa NIJE im ukazano da laptop MORA da se cisti od prasine REDOVNO ! Ciscenje Laptopa - od prasine, zamena termalne paste, ciscenje hladnjaka i ventilatora spada u NAJBITNIJI SERVIS LAPTOPA I TREBALO BI DA SE OBAVLJA -- BAR 2 PUTA GODISNJE--- ! Ciscenje laptopa je toliko bitan preventivni servis da slobodno mozemo reci da je vecina kvarova u laptopu upravo posledica neredovnog ciscenja laptopa od prasine !

Natalozena prasina na hladnjaku laptopa GLAVNI JE KRIVAC za brojne kvarove na laptopu ! Dugotrajno koriscenje laptopa koji se pregreva znatno skracuje zivotni vek elemenata na maticnoj ploci !

ciscenje rashladnog sistema laptopa novi sad

Mi Vam savetujemo redovno ciscenje laptopa u periodu od 6 do 8 meseci (u zavisnosti od modela laptopa kao i uslova u kojima laptop boravi). IDEALNO BI BILO 2 PUTA GODISNJE ! Naravno, u nas Laptop Servis nam dolaze i korisnici koji laptop izlazu ekstremnim situacijama zbog posla kojim se bave, te se ciscenje laptopa vrsi 3-4 puta godisnje...

Na hiljade laptopova godisnje prolazi kroz nas Servis ! Toliki broj laptopova nam omogucava JASAN uvid u tehnologiju izrade laptopova tokom hronoloskog perioda "evolucije" ovih uredjaja ! "PROGRAMIRAN ZIVOTNI VEK" uz lose odrzavanje laptopa, neredovno ciscenje laptopa od prasine i zamene termalne paste dovode do situacije da Vas laptop JEDVA "PREBACI" Garantni rok! Pa ipak, SERVISI ZA CISCENJE LAPTOPOVA su Vam na raspolaganju uvek i nisu tu "tek tako, samo da Vam uzmu pare... " KORISNI SAVETI KOJE VAM NUDIMO MOGU PRODUZITI ZNATNO ZIVOTNI VEK LAPTOPA !
NE DOZVOLITE DA SE VAS LAPTOP PREGREVA ! U situaciji kada dodje do gasenja laptopa, reagujte momentalno ! Laptop koji se gasi sam od sebe je ALARMANTNA SITUACIJA. Ukoliko se Vas laptop pregreva vise nego obicno, kuciste laptopa sa donje strane je vruce, ne osecate jasno strujanje vazduha na izduvnom delu hladnjaka laptopa, laptop se gasi, sistem radi usporeno, ventilator se jace cuje ili se uopste ne cuje, reagujte odmah i donesite laptop na ciscenje!


Na slici ispod mozete videti kako izgleda hladnjak laptopa koji nije ciscen od prasine otprilike, 8 meseci ! Korisnik je koristio laptop oko 8 sati dnevno. Naravno, ne vladaju ISTI uslovi u prostorijama kod svakog korisnika , pa tako ne mozemo tvrditi da je situacija ISTA I KOD VAS ! Hladnjak laptopa je potpuno "blokiran" prasinom, te je hladjenje procesora ugrozeno!

ciscenje laptopa novi sad, ciscenje ventilatora, ciscenje hladnjaka laptopa

Nakon ciscenja laptopa tj. hladnjaka, hladjenje je normalno, kao sto mozete videti na slici ispod. Vise ne postoji fizicka barijera protoku vazduha kroz hladnjak. Ventilator sada uspeva da rashladi procesore...


ciscenje laptopa novi sad

Zamena termalne paste na laptopu

zamena termoprovodne paste na laptopu novi sad

Prasina u laptopu nije jedini problem koji dovodi do kvara laptopa! Termalna pasta je takodje veoma bitan element ! S obzirom da je termalna pasta -hemijsko jedinjenje-, kao takvo, ima tendenciju izmene hemijske strukture. Ceste oscilacije temperature procesora, grejanje/hladjenje, vremenom, dovode do izmene termo provodne sposobnosti termalne paste ( koja ionako ima svoj zivotni vek). Termalna pasta ili thermal pad, gube svoju termo-provodnu sposobnost i vise nisu 100% termo-provodni. Kada pored prasine u hladnjaku laptopa dodamo i losu termalnu pastu, dobijamo "recept" za "katastrofu".... Termalna pasta sluzi da ostvari "SAVRSEN" spoj HLADNJAKA SA PROCESOROM i time, omoguci apsolutnu disipaciju (transfer) toplote sa procesora na hladnjak.... Hladnjak NE NALEZE --SAVRSENO-- NA PROCESOR, postoji odredjeni "zazor" ili "odstojanje" hladnjaka i procesora. Termalna pasta i thermal pad se apliciraju kako bi "popunile prazninu" izmedju hladnjaka i procesora....

Termalna pasta - thermal pad

termo pasta novi sad

Na internetu cete procitati razna "strucna objasnjenja" kako je "ova ili ona termalna pasta i thermal pad" bolja od drugih i jeftinijih i sto vise budete istrazivali shvaticete da niko apsolutno ne moze da se slozi koja je to termalna pasta najbolja... Zbog toga Vam predlazemo da se ne informisete na internetu o tome. Samim dolaskom u laptop servis koji je profesionalan, sa makar decenijskim iskustvom u poslu, na pravom ste mestu i brigu o tipu termalne paste ipak prepustite serviserima sa iskustvom . Kada je u pitanju ciscenje laptopa treba da znate da se radi o vrlo komplikovanoj proceduri. Za optimalno ciscenje laptopa, potrebno je iskustvo, poznavanje elektronike, hemije i fizike. Nikako se samostalno ne upustajte u ovaj poduhvat, ciscenja laptopa od prasine...

Pregrevanje Laptopa SIMPTOMI

laptop se greje novi sad

Kada kupite nov laptop pratite rad ventilatora. Laptop je tih, nije bucan, ventilator u laptopu podize broj obrtaja srazmerno povecanju temperature procesora koje rashladjuje.To su uglavnom centralni procesor i graficki cip.

Kada opteretite jace te procesore, temperatura u njima se povecava a samim tim i broj obrtaja ventilatora. Tada je najbolje da uradite sledece: Prislonite na uvo deo laptopa na kojem se nalazi izduvni deo. Oseticete - jasne udare vazduha na Vasoj kozi. Ovo je bitno kako biste kasnije tokom par meseci ponovili ovaj postupak te uporedili udare vazduha na Vase lice. Primeticete da su udari slabiji. To je siguran znak da je hladnjak zacepljen od prasine!

Ovo je metoda kojom mozete dosta pouzdano znati da je rec o pregrevanju laptopa ukoliko se pojave neki prateci simptomi kao sto je usporen rad laptopa tj Windowsa, gasenje laptopa posle odredjenog vremena rada itd.. a zelite da iskljucite softverski problem tj. niste sigurni da li je pregrevanje uzrok problema ili je problem sa sistemom...

Naravno, iz iskustva naseg servisa, laptopovi koji ne dolaze duze od 4 meseca na servis u vecini slucajeva imaju i problem sa virusima. Mi Vam uvek predlazemo da vrsite kompletan pregled laptopa tj. kompletno ciscenje, kako od prasine tako i od virusa, kako biste u potpunosti dobili optimalan rezultat servisa.

Neki od simptoma su: Vrelo kuciste laptopa, gasenje laptopa posle kraceg rada, gasenje laptopa u toku gledanja filma, gasenje laptopa prilikom igranja igrice, gasenje laptopa prilikom gledanja YouTube , gasenje laptopa prilikom listanja sadrzaja neke web stranice, veoma usporen rad sistema, treperenje slike na monitoru, veoma bucan ventilator, ventilator uopste ne radi, itd.. U slucaju da duze vreme ne reagujete na ove simptome, krajnji ishod je da na Vasem laptopu vise necete imati sliku uopste, sto je znak ostecenja grafickog cipa!

Ciscenje Laptopa u INPUT Servisu

Ciscenje laptopa od prasine u nasem Servisu podrazumeva niz postupaka i definisanih standarda rada. S obzirom na nase decenijsko iskustvo kao i cinjenice da posao - ciscenja laptopa- obavljamo po principu " Kao da cistimo sopstveni laptop" , ciscenje laptopa obavljamo rutinski, profesionalno, oprezno i relativno brzo. Proces ciscenja se odvija u 4 faze a konacan vremenski period do zavrsetka, varira u zavisnosti od raznih parametara; starosti laptopa, simptoma koje je laptop ispoljavao pre dolaska u servis, vremenskog perioda od zadnjeg ciscenja, informacije - GDE - JE ZADNJI PUT VRSENO CISCENJE LAPTOPA kao i nase subjektivne procene i iskustva. Ovo se pre svega odnosi na OBAVEZAN STRES TEST, koji SVAKI LAPTOP MORA da prodje pre izlaska iz naseg Servisa . Na osnovu NASEG ISKUSTVA, odredjujemo koji tip termo paste ili thermal pada-a ce biti apliciran na odredjeni procesor, kao i vrstu stres testa koji ce biti pokrenut na doticnom laptopu.
Laptop nije dovoljno samo ocistiti od prasine ( Ovaj postupak za neke predstavlja "nekakvo duvanje u hladnjak ili ventilator" ...) i zameniti termo pastu, potrebno je izvrsiti i odredjene testove i ispratiti temperature tokom ciljanih, intenzivnih testova, kako bi bili sigurni da je ciscenje laptopa izvrseno optimalno, naleganje hladnjaka na procesore optimalno kao i disipacija toplote sa procesora na hladnjak, SAVRSENO !