Ciscenje Laptopa Novi Sad

ciscenje laptopa novi sad

Ciscenje laptopa od prasine Novi Sad

U razgovoru sa nasim klijentima, dolazimo do zapanjujucih informacija da NISU INFORMISANI o vaznosti ciscenja laptopa tzv. preventivnog servisa laptopa ! Vecina korisnika NE ZNA i prilikom kupovine laptopa NIJE im ukazano da laptop MORA da se cisti od prasine REDOVNO ! Ciscenje Laptopa - od prasine, zamena termalne paste, ciscenje hladnjaka i ventilatora spada u NAJBITNIJI SERVIS LAPTOPA I TREBALO BI DA SE OBAVLJA -- BAR 2 PUTA GODISNJE--- ! Ciscenje laptopa je toliko bitan preventivni servis da slobodno mozemo reci da je vecina kvarova u laptopu upravo posledica neredovnog ciscenja laptopa od prasine !

Natalozena prasina na hladnjaku laptopa GLAVNI JE KRIVAC za brojne kvarove na laptopu ! Dugotrajno koriscenje laptopa koji se pregreva znatno skracuje zivotni vek elemenata na maticnoj ploci !

CISCENJE LAPTOPA - ( Kada ste zadnji put cistili laptop od prasine i menjali termalnu pastu , cistite laptop bar 2 puta godisnje, GDE STE NOSILI LAPTOP NA CISCENJE OD PRASINE ? ) , su najcesce recenice i upiti koje cete cuti u nasem Servisu ! Kada donesete svoj laptop kod nas u Servis, bicemo "dosadni" sa savetima kako da odrzavate svoj laptop! :) , i to NE BEZ RAZLOGA ! Ciscenje laptopa je veoma bitan servis laptopa. Vecina problema (kvarova) na laptopu, posledica je neredovnog ciscenja laptopa od prasine i zamene termalne paste (i thermal pad-a), kao i cinjenice KO VAM JE CISTIO LAPTOP OD PRASINE !?

Mi Vam savetujemo redovno ciscenje laptopa u periodu od 6 do 8 meseci (u zavisnosti od modela laptopa kao i uslova u kojima laptop boravi). IDEALNO BI BILO 2 PUTA GODISNJE !
Na hiljade laptopova godisnje prolazi kroz nas Servis ! Toliki broj laptopova nam omogucava JASAN uvid u tehnologiju izrade laptopova tokom hronoloskog perioda "evolucije" ovih uredjaja ! "PROGRAMIRAN ZIVOTNI VEK" uz lose odrzavanje laptopa, neredovno ciscenje laptopa od prasine i zamene termalne paste dovode do situacije da Vas laptop JEDVA "PREBACI" Garantni rok! Pa ipak, SERVISI ZA CISCENJE LAPTOPOVA su Vam na raspolaganju uvek i nisu tu "tek tako, samo da Vam uzmu pare :) ". KORISNI SAVETI KOJE VAM NUDIMO MOGU PRODUZITI ZNATNO ZIVOTNI VEK LAPTOPA !
Povisena temperatura u unutrasnjosti laptopa skracuje zivotni vek elemenata. Ukoliko se Vas laptop pregreva vise nego obicno, kuciste laptopa sa donje strane je vruce, ne osecate jasno strujanje vazduha na izduvnom delu hladnjaka laptopa, laptop se gasi, sistem radi usporeno, ventilator se jace cuje ili se uopste ne cuje, reagujte odmah i donesite laptop na ciscenje!


Ciscenje laptopa od prasine je vrlo komplikovana procedura ! Stoga Vam ne preporucujemo da ciscenje izvodite sami! Ciscenje Laptopa nije samo "jednostavno odvrtanje sarafa na laptopu , rasklapanje laptopa, kucista, fizicko ciscenje hladnjaka laptopa od prasine.." Potrebno je da imate visegodisnje strucno iskustvo iz ove oblasti ! PROFESIONALNO Ciscenje laptopa se sastoji od niza operacija koje proizilaze iz dugogodisnjeg iskustva ! Zaboravite na sva uputstva koja nalazite na raznim mestima na internetu ! Ukoliko niste u ovom poslu kao profesionalac, nemate visegodisnje iskustvo, poznavanje hemije i fizike kao i elektrotehnike, sav posao oko ciscenja laptopa bice uzaludan... Ovo Vam pisemo iz naseg iskustva sa korisnicima koji "sami odrzavaju laptop" i koji su "ovladali tehnikom ciscenja laptopa". Na kraju, nam dolaze u Servis sa laptopovima koji su pretrpeli ozbiljna ostecenja usled neadekvatnog odrzavanja....


Na slici ispod mozete videti kako izgleda hladnjak laptopa koji nije ciscen od prasine otprilike, 8 meseci ! Korisnik je koristio laptop oko 8 sati dnevno. Naravno, ne vladaju ISTI uslovi u prostorijama kod svakog korisnika , pa tako ne mozemo tvrditi da je situacija ISTA I KOD VAS ! Hladnjak laptopa je potpuno "blokiran" prasinom, te je hladjenje procesora ugrozeno!

ciscenje laptopa novi sad, ciscenje ventilatora, ciscenje hladnjaka laptopa

Nakon ciscenja laptopa tj. hladnjaka, hladjenje je normalno, kao sto mozete videti na slici ispod. Vise ne postoji fizicka barijera protoku vazduha kroz hladnjak. Ventilator sada uspeva da rashladi procesore...


ciscenje laptopa novi sad

VENTILATOR U LAPTOPU

Svaki uredjaj koji poseduje -ventilator u sebi- vremenom talozi cestice prasine na hladnjak procesora sto za posledicu ima povecanje temperature samog hladnjaka i procesora. Ukoliko ne reagujete na vreme, postoji mogucnost da se pojave odredjeni tezi kvarovi na laptopu, ( laptop nema sliku na ekranu je najcesci kvar).Period od 6 do 8 meseci je okviran , optimalan period i zavisi od modela laptopa, uslova u kojima laptop boravi kao i broja radnih sati dnevno. Prasina u laptopu se brze talozi ukoliko laptop radi veci broj sati dnevno...

Ciscenje Laptopa - REDOVNO

Pravovremenim CISCENJEM LAPTOPA SPRECICETE teze kvarove na laptopu! Ne cekajte predugo, ocistite svoj laptop kod nas u servisu, nudimo Vam najpovoljnije cene ciscenja laptopa od prasine ! Ono sto nikako ne preporucujemo je da sami pokusavate da ocistite laptop od prasine! Brojni su korisnici koji nam dolaze jer su pokusavali da ociste svoj laptop i napravili teze kvarove na laptopu! Narocito Vam savetujemo da svoj laptop ne predajete u ruke amaterima na ciscenje od prasine...

Zamena termalne paste na laptopu Novi Sad

zamena termoprovodne paste na laptopu novi sad

Prasina u laptopu nije jedini problem koji dovodi do kvara laptopa! Termalna pasta je takodje veoma bitan element ! S obzirom da je termalna pasta -hemijsko jedinjenje-, kao takvo, ima tendenciju izmene hemijske strukture. Ceste oscilacije temperature procesora, grejanje/hladjenje, vremenom, dovode do izmene termo provodne "moci" termalne paste ( koja ionako ima svoj zivotni vek). Termalna pasta ili thermal pad, gube svoju termo-provodnu sposobnost i vise nisu 100% termo-provodni. Kada pored prasine u hladnjaku laptopa dodamo i losu termalnu pastu, dobijamo "recept" za "katastrofu".... Termalna pasta sluzi da ostvari "SAVRSEN" spoj HLADNJAKA SA PROCESOROM i time, omoguci apsolutnu disipaciju (transfer) toplote sa procesora na hladnjak.... Hladnjak NE NALEZE --SAVRSENO-- NA PROCESOR, postoji odredjeni "zazor" ili "odstojanje" hladnjaka i procesora. Termalna pasta i thermal pad se apliciraju kako bi "popunile prazninu" izmedju hladnjaka i procesora....

Pregrevanje Laptopa SIMPTOMI

Kada kupite nov laptop pratite rad ventilatora. Laptop je tih, nije bucan, ventilator u laptopu podize broj obrtaja srazmerno povecanju temperature procesora koje rashladjuje.To su uglavnom centralni procesor i graficki cip.

Kada opteretite jace te procesore, temperatura u njima se povecava a samim tim i broj obrtaja ventilatora. Tada je najbolje da uradite sledece: Prislonite na uvo deo laptopa na kojem se nalazi izduvni deo. Oseticete -jasne udare vazduha na Vasoj kozi. Ovo je bitno kako biste kasnije tokom par meseci ponovili ovaj postupak te uporedili udare vazduha na Vase lice. Primeticete da su udari slabiji. To je siguran znak da je hladnjak zacepljen od prasine!

Ovo je metoda kojom mozete dosta pouzdano znati da je rec o pregrevanju laptopa ukoliko se pojave neki prateci simptomi kao sto je usporen rad laptopa tj Windowsa, gasenje laptopa posle odredjenog vremena rada itd.. a zelite da iskljucite softverski problem tj. niste sigurni da li je pregrevanje uzrok problema ili je problem sa sistemom...

Naravno, iz iskustva naseg servisa, laptopovi koji ne dolaze duze od 4 meseca na servis u vecini slucajeva imaju i problem sa virusima. Mi Vam uvek predlazemo da vrsite kompletan pregled laptopa tj. kompletno ciscenje, kako od prasine tako i od virusa, kako biste u potpunosti dobili optimalan rezultat servisa.

Neki od simptoma su: Vrelo kuciste laptopa, gasenje laptopa posle kraceg rada, gasenje laptopa u toku gledanja filma, gasenje laptopa prilikom igranja igrice, gasenje laptopa prilikom gledanja YouTube , gasenje laptopa prilikom listanja sadrzaja neke web stranice, veoma usporen rad sistema, treperenje slike na monitoru, veoma bucan ventilator, ventilator uopste ne radi, itd.. U slucaju da duze vreme ne reagujete na ove simptome, krajnji ishod je da na Vasem laptopu vise necete imati sliku uopste, sto je znak ostecenja grafickog cipa!

Kako ocistiti Laptop od prasine?

Kako ocistiti laptop od prasine - SAMOSTALNO - i izbeci placanje Servisu, pitanje je koje mnogi postavljaju "Google-u", trazeci razne "tutorijale" i "uputstva" ... Ovakvih "entuzijasta" je poprilican broj, "ponekad" i "uspeju" u ovom zahvatu i odusevljeni, sire "pricu o tome kao o necemu krajnje jednostavnom" itd... "Sam svoj majstor" koji sve zna , u sve se razume, popravlja sve i svasta , sta mislite o tome ?! Ali, zbog cega postoje Specijalizovani Servis Racunara i Laptopa , sta mislite ?
Dodje i "taj dan" kada na laptopu vise NEMA SLIKE ! Laptop pocne da se ponasa "cudno" itd... Kako ? Zasto ? I, opet, nema druge nego " da JA, IPAK pozovem neki SERVIS, da PITAM, onako, telefonski, sta je u pitanju... Ljubazni Serviser ce mi reci sta je u pitanju i JA cu to popraviti ! "
Serviser ce Vam svakako reci da svoj laptop donesete u Servis kako bi ga pregledao i ustanovio kvar ! ( DIJAGNOSTIKA, SAMA PO SEBI KOSTA ! ) Ne ocekujte od Servisa da Vam resava probleme na laptopu telefonski !
Kao sto smo napomenuli, broj korisnika koji samostalno "ciste laptop od prasine" je poprilican ! Ovo je nesto sto Vam NIJEDAN SERVIS LAPTOPA -NE PREPORUCUJE DA RADITE !!!
U nas Servis povremeno dolaze korisnici sa laptopovima koje su SAMI "cistili od prasine" i na kraju, napravili poprilicnu stetu na laptopu ! Kada Vam ovo pisemo, verujte, napravili su zaista teske kvarove svojim postupcima ! Ocekujuci "sitan" kvar, razocarani, dobijaju vrlo nepovoljne odgovore...
Za simbolicnu cenu ciscenja laptopa u PROFESIONALNOM SERVISU, neki se ipak odlucuju da "okusaju srecu sami" i u 99% slucajeva steta koja nastaje ovim nestrucnim "servisom" premasuje cenu koju biste platili SERVISU, VISESTRUKO !
Nas savet Vam je da se ne upustate u ovaj delikatan posao oko ciscenja laptopa od prasine jer cete , u suprotnom doziveti sudbinu 99% korisnika koji su SAMI pokusali da urade ovaj "naizgled" lak postupak na laptopu !

Ciscenje Laptopa u INPUT Servisu

Ciscenje laptopa od prasine u nasem Servisu podrazumeva niz postupaka i definisanih standarda rada. S obzirom na nase decenijsko iskustvo kao i cinjenice da posao - ciscenja laptopa- obavljamo po principu " Kao da cistimo sopstveni laptop" , ciscenje laptopa obavljamo rutinski, profesionalno, oprezno i relativno brzo. Proces ciscenja se odvija u 4 faze a konacan vremenski period do zavrsetka, varira u zavisnosti od raznih parametara; starosti laptopa, simptoma koje je laptop ispoljavao pre dolaska u servis, vremenskog perioda od zadnjeg ciscenja, informacije - GDE - JE ZADNJI PUT VRSENO CISCENJE LAPTOPA kao i nase subjektivne procene i iskustva. Ovo se pre svega odnosi na OBAVEZAN STRES TEST, koji SVAKI LAPTOP MORA da prodje pre izlaska iz naseg Servisa . Na osnovu NASEG ISKUSTVA, odredjujemo koji tip termo paste ili thermal pada-a ce biti apliciran na odredjeni procesor, kao i vrstu stres testa koji ce biti pokrenut na doticnom laptopu.
Laptop nije dovoljno samo ocistiti od prasine ( Ovaj postupak za neke predstavlja "nekakvo duvanje u hladnjak ili ventilator" ...) i zameniti termo pastu, potrebno je izvrsiti i odredjene testove i ispratiti temperature tokom ciljanih, intenzivnih testova, kako bi bili sigurni da je ciscenje laptopa izvrseno optimalno, naleganje hladnjaka na procesore optimalno kao i disipacija toplote sa procesora na hladnjak, SAVRSENO !

Temperature procesora MORAJU da zadovoljavaju deklarisane parametre temperature od strane prizvodjaca !
Uglavnom, vecina ciscenja laptopa od prasine se zavrsava u roku od 2 sata, sto je dovoljan period ciscenja i dijagnostike kod laptopova koji imaju "regularan dosije. "
Kada postoji informacija da je laptop "samostalno" ciscen od prasine ili je laptop ciscen od prasine u "nerelevantnom servisu" , posebna paznja se posvecuje intenzivnom stres testu koji mora biti nesto dugotrajniji...
laptop se pregreva

Laptop se pregreva ?

Laptop se greje vise nego obicno? Vreme je za ciscenje laptopa od prasine!

zamena termalne paste na procesoru

Zamena termo paste

Zamena termalne paste je OBAVEZNO na svakih 6-8 meseci! Vremenom gubi svoja svojstva...

ciscenje hladnjaka laptopa, ciscenje ventilatora

Ciscenje hladnjaka

Hladnjak u laptopu vremenom biva zasicen prasinom. Kao posledica, dolazi do pregrevanja procesora.

prasina u hladnjaku laptopa

Prasina u hladnjaku

Prasina u hladnjaku dovodi do porasta temperature procesora sto je rizik za ozbiljan kvar !