Ciscenje Laptopa Novi SadCiscenje laptopa je NAJBITNIJI SERVIS LAPTOPA ! Kada je u pitanju odrzavanje laptopa, ne postoji nista vaznije od redovnog CISCENJA LAPTOPA OD PRASINE ! U razgovoru sa nasim klijentima, dolazimo do zapanjujucih informacija da NISU INFORMISANI o vaznosti ciscenja laptopa tzv. preventivnog servisa laptopa !

Vecina korisnika NE ZNA i prilikom kupovine laptopa NIJE im ukazano da laptop MORA da se cisti od prasine REDOVNO ! Ciscenje Laptopa - od prasine, zamena termalne paste, ciscenje hladnjaka i ventilatora spada u KRUCIJALNI SERVIS LAPTOPA I TREBALO BI DA SE OBAVLJA BAR-- na sest do osam meseci--- !

Ukoliko laptop radi vise od 10 sati dnevno , ciscenje laptopa MORATE OBAVLJATI NA SVAKA 3 - 4 MESECA ! Ciscenje laptopa je toliko bitan preventivni servis da slobodno mozemo reci da je vecina kvarova u laptopu upravo posledica neredovnog ciscenja laptopa od prasine !


Naravno, ovo se odnosi SAMO na laptop-ove koji IMAJU AKTIVAN SISTEM HLADJENJA A NE PASIVAN ! Znaci, ukoliko u laptopu postoji hladjenje hladnjaka VENTILATOROM , sto je , inace BOLJA VARIJANTA od PASIVNOG HLADJENJA gde na procesoru postoji samo " parce aluminijuma ili bakra " BEZ VENTILATORA !

Ukoliko posedujete laptop sa PASIVNIM HLADJENJEM , zamenu termalne paste mozete vrsiti na SVAKE 2 GODINE....


Ciscenje laptopa od prasine Novi Sad


Natalozena prasina na hladnjaku laptopa GLAVNI JE KRIVAC za brojne kvarove na laptopu ! Dugotrajno koriscenje laptopa koji se pregreva znatno skracuje zivotni vek elemenata na maticnoj ploci !


Mi Vam savetujemo redovno ciscenje laptopa u periodu od 6 do 8 meseci (u zavisnosti od modela laptopa , uslova u kojima laptop boravi, BROJ RADNIH SATI DNEVNO). STANDARDNO BI BILO 2 PUTA GODISNJE, ukoliko Vas laptop radi DNEVNO MANJE OD 6 SATI ! Naravno, u nas Laptop Servis nam dolaze i korisnici koji laptop izlazu ekstremnim situacijama zbog posla kojim se bave, te se ciscenje laptopa vrsi 3-4 puta godisnje...

ciscenje laptopa novi sad

Stotine laptopova koje cistimo od prasine , godisnje, omogucava nam JASAN uvid u tehnologiju izrade laptopova tokom hronoloskog perioda "evolucije" ovih uredjaja ! "PROGRAMIRAN ZIVOTNI VEK" uz lose odrzavanje laptopa, neredovno ciscenje laptopa od prasine i zamene termalne paste dovode do situacije da Vas laptop JEDVA "PREBACI" Garantni rok!

Pa ipak, SERVISI ZA CISCENJE LAPTOPOVA su Vam na raspolaganju uvek i nisu tu "tek tako, samo da Vam uzmu pare... " KORISNI SAVETI KOJE VAM NUDIMO MOGU PRODUZITI ZNATNO ZIVOTNI VEK LAPTOPA !

NE DOZVOLITE DA SE VAS LAPTOP PREGREVA ! U situaciji kada dodje do gasenja laptopa, reagujte momentalno ! Laptop koji se gasi sam od sebe je ALARMANTNA SITUACIJA. Ukoliko se Vas laptop pregreva vise nego obicno, kuciste laptopa sa donje strane je vruce, ne osecate jasno strujanje vazduha na izduvnom delu hladnjaka laptopa, laptop se gasi, sistem radi usporeno, ventilator se jace cuje ili se uopste ne cuje, reagujte odmah i donesite laptop na ciscenje!


Na slici ispod mozete videti kako izgleda hladnjak laptopa koji nije ciscen od prasine otprilike, 8 meseci ! Korisnik je koristio laptop oko 8 sati dnevno. Naravno, ne vladaju ISTI uslovi u prostorijama kod svakog korisnika , pa tako ne mozemo tvrditi da je situacija ISTA I KOD VAS ! Hladnjak laptopa je potpuno "blokiran" prasinom, te je hladjenje procesora ugrozeno!

ciscenje laptopa novi sad, ciscenje ventilatora, ciscenje hladnjaka laptopa

Nakon ciscenja laptopa tj. hladnjaka, hladjenje je normalno, kao sto mozete videti na slici ispod. Vise ne postoji fizicka barijera protoku vazduha kroz hladnjak. Ventilator sada uspeva da rashladi procesore...


ciscenje laptopa novi sad

Slomljen ventilator laptopa


ventilator laptopa slomljen propeler

Ponekad se desava da dodje do lomova propelera ventilatora laptopa! Ova situacija se desava kada se stvori kompaktan sloj nakupljene prasine u hladnjaku laptopa. Tada se stvori cvrsta struktura koja moze da se nadje na putu obrtanja propelera ventilatora i ako su propeleri osetljivi i tanki, moze doci do pucanja istih ! Takodje, do ove situacije dolazi neretko i kada korisnici produvavaju hladnjak laptopa KOMPRESOROM !

U ovoj situaciji ventilator se mora zameniti jer vise nema funkciju hladjenja hladnjaka a takodje javljaju se i vibracije jer ventilator vise nije u balansu u svim tackama. Javlja se ekscentricno kretanje rotora.


ventilator laptopa slomljen propeler

Zamena termalne paste na laptopu

zamena termoprovodne paste na laptopu novi sad

Prasina u laptopu nije jedini problem koji dovodi do kvara laptopa! Termalna pasta je takodje veoma bitan element ! S obzirom da je termalna pasta -hemijsko jedinjenje-, kao takvo, ima tendenciju izmene hemijske strukture. Ceste oscilacije temperature procesora, grejanje/hladjenje, vremenom, dovode do izmene termo provodne sposobnosti termalne paste ( koja ionako ima svoj zivotni vek).

Termalna pasta ili thermal pad, gube svoju termo-provodnu sposobnost i vise nisu 100% termo-provodni. Kada pored prasine u hladnjaku laptopa dodamo i losu termalnu pastu, dobijamo "recept" za "katastrofu".... Termalna pasta sluzi da ostvari "SAVRSEN" spoj HLADNJAKA SA PROCESOROM i time, omoguci apsolutnu disipaciju (transfer) toplote sa procesora na hladnjak.... Hladnjak NE NALEZE --SAVRSENO-- NA PROCESOR, postoji odredjeni "zazor" ili "odstojanje" hladnjaka i procesora. Termalna pasta i thermal pad se apliciraju kako bi "popunile prazninu" izmedju hladnjaka i procesora....

Pregrevanje Laptopa SIMPTOMI

laptop se greje novi sad

Kada kupite nov laptop pratite rad ventilatora. Laptop je tih, nije bucan, ventilator u laptopu podize broj obrtaja srazmerno povecanju temperature procesora koje rashladjuje.To su uglavnom centralni procesor i graficki cip.

Kada opteretite jace te procesore, temperatura u njima se povecava a samim tim i broj obrtaja ventilatora. Tada je najbolje da uradite sledece: Prislonite na uvo deo laptopa na kojem se nalazi izduvni deo. Oseticete - jasne udare vazduha na Vasoj kozi. Ovo je bitno kako biste kasnije tokom par meseci ponovili ovaj postupak te uporedili udare vazduha na Vase lice. Primeticete da su udari slabiji. To je siguran znak da je hladnjak zacepljen od prasine!

Ovo je metoda kojom mozete dosta pouzdano znati da je rec o pregrevanju laptopa ukoliko se pojave neki prateci simptomi kao sto je usporen rad laptopa tj Windowsa, gasenje laptopa posle odredjenog vremena rada itd.. a zelite da iskljucite softverski problem tj. niste sigurni da li je pregrevanje uzrok problema ili je problem sa sistemom...

Naravno, iz iskustva naseg servisa, laptopovi koji ne dolaze duze od 4 meseca na servis u vecini slucajeva imaju i problem sa virusima. Mi Vam uvek predlazemo da vrsite kompletan pregled laptopa tj. kompletno ciscenje, kako od prasine tako i od virusa, kako biste u potpunosti dobili optimalan rezultat servisa.

Neki od simptoma su: Vrelo kuciste laptopa, gasenje laptopa posle kraceg rada, gasenje laptopa u toku gledanja filma, gasenje laptopa prilikom igranja igrice, gasenje laptopa prilikom gledanja YouTube , gasenje laptopa prilikom listanja sadrzaja neke web stranice, veoma usporen rad sistema, treperenje slike na monitoru, veoma bucan ventilator, ventilator uopste ne radi, itd.. U slucaju da duze vreme ne reagujete na ove simptome, krajnji ishod je da na Vasem laptopu vise necete imati sliku uopste, sto je znak ostecenja grafickog cipa!

Ciscenje Laptopa u INPUT Servisu

Ciscenje laptopa od prasine u nasem Servisu podrazumeva niz postupaka i definisanih standarda rada. S obzirom na nase decenijsko iskustvo kao i cinjenice da posao - ciscenja laptopa- obavljamo po principu " Kao da cistimo sopstveni laptop" , ciscenje laptopa obavljamo rutinski, profesionalno, oprezno i relativno brzo. Proces ciscenja se odvija u 4 faze a konacan vremenski period do zavrsetka, varira u zavisnosti od raznih parametara; starosti laptopa, simptoma koje je laptop ispoljavao pre dolaska u servis, vremenskog perioda od zadnjeg ciscenja, informacije - GDE - JE ZADNJI PUT VRSENO CISCENJE LAPTOPA kao i nase subjektivne procene i iskustva. Ovo se pre svega odnosi na OBAVEZAN STRES TEST, koji SVAKI LAPTOP MORA da prodje pre izlaska iz naseg Servisa . Na osnovu NASEG ISKUSTVA, odredjujemo koji tip termo paste ili thermal pada-a ce biti apliciran na odredjeni procesor, kao i vrstu stres testa koji ce biti pokrenut na doticnom laptopu.


Laptop nije dovoljno samo ocistiti od prasine ( Ovaj postupak za neke predstavlja "nekakvo duvanje u hladnjak ili ventilator" ...) i zameniti termo pastu, potrebno je izvrsiti i odredjene testove i ispratiti temperature tokom ciljanih, intenzivnih testova, kako bi bili sigurni da je ciscenje laptopa izvrseno optimalno, naleganje hladnjaka na procesore optimalno kao i disipacija toplote sa procesora na hladnjak, SAVRSENO ! Takodje, pregledamo i samu rotaciju rotora ventilatora kako bismo utvrdili da li postoji trenje osovine rotora ventilatora koje bi eventualno smanjilo optimalan broj obrtaja ventilatora i time umanjilo efekat hladjenja hladnjaka laptopa. Trenje rotora, a samim tim i otezano rotiranje ventilatora laptopa moze biti izazvano nakupljanjem cestica prasine u statoru a neretko i vlasima kose ili dlake kucnih ljubimaca kao i hemijskim dejstvom dima od cigarete zbog cega se stvara specificna masnoca ! U tim situacijama vrsimo otklanjanje fizicke prepreke na rotoru, ciscenje rotora i statora kao i njihovo podmazivanje specijalnim mazivom za te namene...Odrzavanje Laptopa Novi Sad


odrzavanje laptopa novi sad
1. Osnovno i najvaznije odrzavanje laptopa se svodi na redovan preventivni servis. Mi Vam preporucujemo da laptop donosite na ciscenje od prasine i zamenu termalne paste na svakih 6-8 meseci! Upamtite, prasina u hladnjaku laptopa je najveci krivac za vecinu kvarova na laptopu! Talozenjem prasine u hladnjaku dolazi do drasticnog povecanja temperature procesora i grafickog cipa kao i okolnih elemenata na maticnoj ploci. Prasinu ne mozete izbeci nikako, ma koliko Vas prostor bio uredan. Sami nemojte pokusavati da ocistite laptop od prasine NIKADA, kvar na laptopu je ZAGARANTOVAN. Posebno, nemojte koristiti kompresor za vazduh kako biste izduvali prasinu iz laptopa. Koriscenjem kompresora mozete ostetiti ventilator rashladnog sistema laptopa - IZLOMITI ELISE ROTORA. Osim moguceg loma ventilatora, prasina koja je kompaktna NECE IZACI NAPOLJE, vec ce blokirati rotor ventilatora laptopa...Rashladno postolje za laptop NE MOZE da rashladi laptop i to je promasena investicija. Objekat hladjenja je hladnjak koji je postavljen na telo procesora a ne plasticno kuciste laptopa sa donje strane. Prolongiranim koriscenjem rashladnog postolja za laptop neminovno idete ka ozbiljnom kvaru grafickog cipa. Plastika (kuciste laptopa) kao takva je -termalni izolator- i besmisleno je duvati u plastiku kako biste rashladili procesor unutar kucista. Analogija tome bi bila sledeca situacija: Kada Vam je vruce tokom leta pa zelite da se rashladite, usmerite ventilator na svoje lice -direktno- i uspesno ce Vas rashladiti! Ako potom uzmete parce plastike pa postavite ispred lica, da li ce Vas ventilator i tada rashladiti ?!

objekat hladjenja hladnjaka laptopa

Broj radnih sati dnevno takodje odredjuje duzinu perioda talozenja prasine u hladnjaku laptopa. Nije isto ako Vam laptop radi 2 sata dnevno ili 10 sati dnevno! Vise radnih sati ventilatora - vise prasine ulazi u laptop! Zato je nasa preporuka da kada zavrsite sa radom na laptopu, ne ostavljate laptop ukljucen! Ugasite ga kako bi se i ventilator ugasio!

2. Izbegavajte udarce po laptopu, udarce pored laptopa na stolu itd... -Vibracije od udarca u laptop ili pored laptopa na stolu su posebno opasne za hard disk, GRAFICKI CIP ali i za maticnu plocu, posebno ako je laptop "zagrejan" !!

3. Ugasite laptop pre nego ga stavite u torbu pre polaska napolje... -Ukljucen laptop u torbi - Losa ideja! Kada spakujete laptop u torbu, ogranicili ste protok svezeg vazduha u hladnjaku ili cak blokirali izduvni deo hladnjaka! Dolazi do povecanja temperature i ostecenja laptopa!

4. Nikada ne koristitie opcije "SLEEP" i "HIBERNATE" -Na nekim modelima laptopa postoji odredjeni problem sa ovim opcijama, tada dolazi do prestanka rada VENTILATORA hladnjaka, dok su ipak procesori pod naponom tj. u funkciji, pa se samim tim i pregrevaju.... Takodje, na nekim modelima dolazi i do raznih problema sa "budjenjem" laptopa iz sleep ili hibernate. Uvek koristitie - SHUT DOWN- ! Ako ste zavrsili sa radom na laptopu, ugasite ga, nema potrebe da radi, kao sto smo vec napisali, dok laptop radi, ventilator USISAVA prasinu, gasenjem laptopa ugasili ste i ventilator.

5. Virusi ... -Sto se tice virusa, tu Vam ni najbolji antivirusi nece pomoci, prije ili kasnije Vas Windows ce biti zarazen zlonamernim cod-om ! Naravno, bilo kakav antivirus je ipak bolje nego nikakav... Treba takodje napomenuti da je u VECINI slucajeva sam korisnik "kriv" zbog instalacije virusa u sistem. Veliki broj korisnika ne cita pazljivo ono sto je napisano u prozoru tokom instalacije raznih programa! Takodje, korisnici u velikoj meri koriste online video servise gde gledaju filmove, vecina tih sajtova je zarazeno raznim virusima a korisnicima se nudi bezbroj opcija tipa "play" ili "kliknite ovde" koji su u stvari MAMCI ! O skidanju igrica sa interneta da ne pisemo, 99% skinutih igrica sadrzi i viruse... O ovoj temi bi se dalo pisati podosta, no, nemamo nameru da pokrijemo ovu neverovatno opsirnu temu na nasem sajtu.

6. Windows operativni sistem - Nasa preporuka je da bar jednom godisnje reinstalirate Vas Windows operativni sistem! Takodje, pozeljno je da se izvrsi i kompletno reformatiranje hard diska.

7. Ravna povrsina na kojoj stoji laptop -Vrlo je bitno da Vas laptop bude postavljen na ravnu povrsinu! Tvrda i ravna povrsina obezbedjuju optimalan protok vazduha za hladjenje laptopa ali i ne dozvoljava krivljenje kucista laptopa i maticne ploce!

8. Punjac od laptopa Kada pakujete punjac od laptopa nikada nemojte da motate kabel oko punjaca! Cestim motanjem i savijanjem kabla od punjaca dolazi do zamora zice koja se nalazi u kablu te do pucanja iste, ostecuje se spoljnja izolacija -plast- sto nekada moze da izazove i kratak spoj! Punjac jednostavno stavite u torbu - bez motanja.

9. Backup podataka -Stvorite naviku da redovno pravite rezervne kopije Vasih bitnih podataka na neku eksternu lokaciju! Nikada ne mozete znati kada ce Vas hard disk prestati sa radom, bez obzira da li je laptop nov ili polovan...

10. IGRANJE IGRICA NA LAPTOPU Kada igrate igrice na laptopu a posebno ukoliko to rade Vasa DECA, bilo bi pozeljno da kupite USB TASTATURU I MIS kako bi je koristili za igrice. Deca (a ponekad i oni malo stariji) u "igrackom zanosu", pritiskaju vrlo intenzivno i nasilno dugmice na tastaturi, sto moze biti pogubno za istu jer je tastatura na laptopu vrlo osetljiva i "nezna" , takodje, vrsenjem jakih i brzih, naglih i nekontrolisanih udaraca po dugmicima tastature dolazi do VIBRACIJA i jaceg pritiska na istu, a ne zaboravimo da se ispod tastature nalazi MATICNA PLOCA. Prilikom jacih pritisaka na tastaturu dolazi do uvijanja iste kao i maticne ploce na koju se prenosi pritisak. Najbitnije od svega u ovoj prici je da dosta cesto igraci piju vodu , sok ili neku drugu tecnost, te neretko u "zaru borbe" , nekontrolisanim pokretom prospu tecnost po tastaturi laptopa, dalje ne moramo da objasnjavamo do cega ta situacija dovodi... Mudrije je ipak koristiti externu tastaturu i mis, MNOGO JE JEFTINIJA VARIJANTA u slucaju kvara, a samim tim cuvate svoj laptop od ostecenja...

11. Najvaznije pravilo do svih : Procitajte ponovo tacke 1 i 9 !
Ciscenje laptopa Novi Sad cena|Ciscenje laptopa od prasine Novi Sad


Ciscenje laptopa Novi Sad CENA

Cena ciscenja laptopa u nasem laptop servisu je 2.000 Din. Ciscenje laptopa zavrsavamo za 1 - 2 sata. Cena ciscenja laptopa podrazumeva; ciscenje hladnjaka od prasine, ciscenje i podmazivanje rotora ventilatora, zamena termalne paste i thermal pad-a, kao i dijagnosticki stres testovi nakon ciscenja laptopa.Servis racunara Novi Sad - INPUT - Ciscenje laptopa Novi Sad